Nazwa Kursu: Żywienie pozajelitowe i dojelitowe w warunkach domowych.
Termin kursu:  11-12 czerwca 2025,
Miejsce kursu: Hotel Warszawianka , Jachranka 77, 05-140 Serock,
Opłata:  600,00 zł netto + 23% VAT  dla członków POLSPEN , 900,00 zł netto + 23% VAT  dla  pozostałych uczestników.

W cenie: wykłady, przerwy kawowe,  ciepły posiłek 11.06.2025  ( nocleg we własnym zakresie)

Szczegółowy program kursu znajduje się poniżej lub pod tym linkiem: PROGRAM

UWAGA!  rejestracja wyłącznie dla osób zgłaszających się indywidualnie.

Kurs przeznaczony  dla: lekarzy, pielęgniarek, dietetyków i farmaceutów.

Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu
(POLSPEN)

serdecznie zaprasza na kurs:

„Kurs HAN – żywienie dojelitowe i pozajelitowe w warunkach domowych”

który odbędzie się

w dniach 11-12.06.2025 roku w Jachrance
Hotel Warszawianka Centrum Kongresowe
Jachranka 77, 05-140 Serock

Rejestracja elektroniczna będzie uruchomiona  przez stronę: polspen.pl od dnia 22 kwietnia
Opłata: 600,00 zł netto + 23%VAT  dla członków Towarzystwa POLSPEN , 900,00 zł netto + 23%VAT  dla pozostałych uczestników

konto Nr: 75102010550000970200158808
Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu
ul. Banacha 1a 02-097 Warszawa NIP: 526-21-75-329

W tytule przelewu proszę podać imię i nazwisko oraz dopisek:
„Kurs HAN Jachranka 2025”

Certyfikat kursu upoważnia do prowadzenia leczenia żywieniowego w poradni żywienia domowego
Uczestnictwo w kursie nie wymaga udziału w konferencji naukowej w dniach kolejnych.

11.06.2025 (środa) Część I
Temat Początek Koniec Wykładowca
Powitanie, sprawy organizacyjne, wstęp. 15:00 15:05 Jacek Szopiński
Rys historyczny żywienia domowego. 15:05 15:25 Marcin Folwarski
Wskazania do domowego żywienia dojelitowego, kwalifikacja i monitorowanie chorego podczas żywienia dojelitowego. 15:25 16:00 Marcin Folwarski
Zastosowanie przetok odżywczych. 16:05 16:30 Jacek Szopiński
Opieka nad dostępem do przewodu pokarmowego. 16:30 17:00 Magdalena Michalska
Przerwa kawowa. 17:00 17:20
Diety dojelitowe, FSMP i ich zastosowanie. Zasady doboru diety przemysłowej w żywieniu domowym. 17:20 17:45 Kinga Kupczyk
Zespół krótkiego jelita. Zasady leczenia. Dieta u chorego z zespołem krótkiego jelita. 17:45 18:10 Aleksandra Róźowicz-Mirela
Powikłania żywienia dojelitowego. 18:10 18:50 Jacek Szopiński
12.06.2025 (czwartek) Część II
Temat Początek Koniec Wykładowca
Wskazania i kwalifikacja chorego do domowego żywienia pozajelitowego. 8:00 8:45 Katarzyna Matysiak-Luśnia
Rodzaje dostępów naczyniowych w domowym żywieniu pozajelitowym. 8:45 9:10 Kinga Szczepanek
Powikłania żywienia HPN, zakażenie odcewnikowe, Zespół re-feeding. 9:10 9:40 Kinga Szczepanek
Rola farmaceuty w żywieniu domowym. Tworzenie mieszaniny dla chorego żywionego w domu. 9:40 10:00 Justyna Zamarska
Opieka nad cewnikiem centralnym i portem naczyniowym. 10:00 10:20 Magdalena Michalska
Przerwa kawowa. 10:20 10:40
Preparaty stosowane w żywieniu pozajelitowym w domu, zasady doboru preparatów. 10:40 11:00 Marlena Jakubczyk
Współpraca z NFZ, raportowanie i rozliczanie świadczeń. 11:00 11:15 Marlena Jakubczyk
Egzamin testowy. Ankiety ewaluacyjne. Rozdanie certyfikatów i zakończenie kursu. 11:15 11:30 Jacek Szopiński