Nazwa Kursu: Żywienie pozajelitowe i dojelitowe w warunkach domowych.
Termin kursu: 11-12 czerwca 2025,
Miejsce kursu: Hotel Warszawianka , Jachranka 77, 05-140 Serock,
Opłata: 600,00 zł netto + 23% VAT dla członków POLSPEN , 900,00 zł netto + 23% VAT dla pozostałych uczestników.
W cenie: wykłady, przerwy kawowe, ciepły posiłek 11.06.2025 ( nocleg we własnym zakresie)
Szczegółowy program kursu znajduje się poniżej lub pod tym linkiem: PROGRAM
UWAGA! rejestracja wyłącznie dla osób zgłaszających się indywidualnie.
Kurs przeznaczony dla: lekarzy, pielęgniarek, dietetyków i farmaceutów.

Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu
(POLSPEN)
serdecznie zaprasza na kurs:
„Kurs HAN – żywienie dojelitowe i pozajelitowe w warunkach domowych”
który odbędzie się
w dniach 11-12.06.2025 roku w Jachrance
Hotel Warszawianka Centrum Kongresowe
Jachranka 77, 05-140 Serock
Rejestracja elektroniczna będzie uruchomiona przez stronę: polspen.pl od dnia 22 kwietnia
Opłata: 600,00 zł netto + 23%VAT dla członków Towarzystwa POLSPEN , 900,00 zł netto + 23%VAT dla pozostałych uczestników
konto Nr: 75102010550000970200158808
Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu
ul. Banacha 1a 02-097 Warszawa NIP: 526-21-75-329
W tytule przelewu proszę podać imię i nazwisko oraz dopisek:
„Kurs HAN Jachranka 2025”
Certyfikat kursu upoważnia do prowadzenia leczenia żywieniowego w poradni żywienia domowego
Uczestnictwo w kursie nie wymaga udziału w konferencji naukowej w dniach kolejnych.
11.06.2025 (środa) Część I | |||
---|---|---|---|
Temat | Początek | Koniec | Wykładowca |
Powitanie, sprawy organizacyjne, wstęp. | 15:00 | 15:05 | Jacek Szopiński |
Rys historyczny żywienia domowego. | 15:05 | 15:25 | Marcin Folwarski |
Wskazania do domowego żywienia dojelitowego, kwalifikacja i monitorowanie chorego podczas żywienia dojelitowego. | 15:25 | 16:00 | Marcin Folwarski |
Zastosowanie przetok odżywczych. | 16:05 | 16:30 | Jacek Szopiński |
Opieka nad dostępem do przewodu pokarmowego. | 16:30 | 17:00 | Magdalena Michalska |
Przerwa kawowa. | 17:00 | 17:20 | |
Diety dojelitowe, FSMP i ich zastosowanie. Zasady doboru diety przemysłowej w żywieniu domowym. | 17:20 | 17:45 | Kinga Kupczyk |
Zespół krótkiego jelita. Zasady leczenia. Dieta u chorego z zespołem krótkiego jelita. | 17:45 | 18:10 | Aleksandra Róźowicz-Mirela |
Powikłania żywienia dojelitowego. | 18:10 | 18:50 | Jacek Szopiński |
12.06.2025 (czwartek) Część II | |||
Temat | Początek | Koniec | Wykładowca |
Wskazania i kwalifikacja chorego do domowego żywienia pozajelitowego. | 8:00 | 8:45 | Katarzyna Matysiak-Luśnia |
Rodzaje dostępów naczyniowych w domowym żywieniu pozajelitowym. | 8:45 | 9:10 | Kinga Szczepanek |
Powikłania żywienia HPN, zakażenie odcewnikowe, Zespół re-feeding. | 9:10 | 9:40 | Kinga Szczepanek |
Rola farmaceuty w żywieniu domowym. Tworzenie mieszaniny dla chorego żywionego w domu. | 9:40 | 10:00 | Justyna Zamarska |
Opieka nad cewnikiem centralnym i portem naczyniowym. | 10:00 | 10:20 | Magdalena Michalska |
Przerwa kawowa. | 10:20 | 10:40 | |
Preparaty stosowane w żywieniu pozajelitowym w domu, zasady doboru preparatów. | 10:40 | 11:00 | Marlena Jakubczyk |
Współpraca z NFZ, raportowanie i rozliczanie świadczeń. | 11:00 | 11:15 | Marlena Jakubczyk |
Egzamin testowy. Ankiety ewaluacyjne. Rozdanie certyfikatów i zakończenie kursu. | 11:15 | 11:30 | Jacek Szopiński |