Publikacje

Postępy żywienia Klinicznego

Oficjalnym organem Towarzystwa są Postępy Żywienia Klinicznego, wydawane przez KRAKOWSKIE WYDAWNICTWO SCIENTIFICA.

Wszystkie kwartalniki dostępne są na stronie Wydawnictwa Scientifica

Podstawy Leczenia Żywieniowego

Najnowsza książka prof. nadzw. dr hab. Mikołaja Spodaryka  związana z tematyką leczenia żywieniowego: PODSTAWY LECZENIA ŻYWIENIOWEGO! Książka rekomendowana przez Polskie towarzystwo Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu.

Katarzyna Matysiak-Luśnia ‒ ŻYWIENIE KRYTYCZNIE CHORYCH

Wyd. 1, format 11,6 × 19,2 cm, 384 strony, oprawa miękka, Wydawnictwo Makmed

cena 98 zł – zapraszamy na stronę wydawcy www.makmed.com.pl

 

SPIS ROZDZIAŁÓW: Leczenie żywieniowe •  Wydatek energetyczny i metody jego pomiaru •  Żywienie dojelitowe • Żywienie pozajelitowe • Monitorowanie terapii żywieniowej na OIT • Żywienie podczas ciągłej terapii nerkozastępczej • Substancje immunomodulujące • Żywienie w fazie zdrowienia i rekonwalescencji • Zastosowanie doustnych suplementów diety na OIT • Zasady podawania leków przez sztuczne dostępy • Pacjent otyły ‒ żywienie w chorobie krytycznej • Żywienie w ciężkich chorobach wątroby • Zapalenie trzustki • Żywienie w COVID-19 • Żywienie na oddziale intensywnej terapii neurologicznej/neurochirurgicznej • Żywienie pacjenta paliatywnego na OIT

 

Informacje zawarte w publikacji są wynikiem wieloletniej pracy i doświadczenia w leczeniu żywieniowym. Doświadczenie to znacznie wykracza poza intensywna terapię, dlatego też obecność chociażby rozdziału na temat doustnej suplementacji czy też syndromu post–ICU. Zbyt rzadko bowiem, skupiając się na „tu i teraz” i na, skądinąd podstawowym zadaniu intensywisty, czyli ratowaniu życia, zapominamy o tym, co potem, w jakim stanie i czy w ogóle chory będzie funkcjonować po wypisie z oddziału intensywnej terapii i ze szpitala.

Dr n. med. Katarzyna Matysiak-Luśnia

 

Autorka bardzo dokładnie przedstawia zasady żywienia doustnego, dojelitowego i pozajelitowego krytycznie chorych. Szczegółowo omawia stany kliniczne, z którymi musi poradzić sobie intensywista i do których musi dobrać właściwą interwencję żywieniową. Nie poprzestaje na prostym przedstawieniu zaleceń, bardzo dokładnie wyjaśnia podstawy merytoryczne terapii.

Prof. dr hab. Stanisław Kłęk

Żywienie pozajelitowe w domu. Podręcznik dla pacjentów
Podstawy Żywienia Klinicznego - Edycja Czwarta
Standardy Żywienia Dojelitowego i Pozajelitowego
Nowy „ANEKS” wydany do „Standardów Żywienia Dojelitowego i Pozajelitowego"
Produkty lecznicze, których nie należy kruszyć/dzielić
Produkty lecznicze, których nie należy kruszyć/dzielić