Publikacje

Postępy Żywienia Klinicznego

 

Stanowisko Sekcji Dietetyki Medycznej POLSPEN dotyczące stosowania postu przerywanego w profilaktyce i leczeniu zaburzeń metabolicznych.
Farmaceutyczne standardy żywienia klinicznego

172 strony, oprawa miękka, Wydawnictwo Polskie Towarzystwo Farmaceutyczne

cena 140 zł – zapraszamy na stronę wydawcy www.platfarm.pl

 

Autorzy: Paulina Bocian, Witold Brniak, Alina Górecka, Joanna Królak, Gabriela Pierzynowska, Magdalena Piętka, Ryszard Sot, Maciej Stawny, Justyna Zamarska

Konsultacja naukowa: prof. dr hab. n. farm Małgorzata Sznitowska

Współpraca: dr hab. Witold Jamróz

Polskie Towarzystwo Farmaceutyczne wydało „Farmaceutyczne standardy żywienia klinicznego” przygotowane przez zespół w składzie: mgr farm. Paulina Bocian, Copernicus Podmiot Leczniczy Sp. z o.o. w Gdańsku, dr n. farm. Witold Brniak, Katedra Technologii Postaci Leku i Biofarmacji, Wydział Farmaceutyczny, Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum, dr n. med. Alina Górecka, wiceprezes Naczelnej Rady Aptekarskiej, mgr farm. Joanna Królak, członek Zarządu Sekcji Żywienia do- i pozajelitowego PTFarm, mgr farm. Gabriela Pierzynowska, Copernicus Podmiot Leczniczy Sp. z o.o. w Gdańsku, mgr farm. Magdalena Piętka, Szpital Wielospecjalistyczny im. Stanley Dudricka w Skawinie, mgr farm. Ryszard Sot, Instytut „Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka” w Fundacja Hospicjum Onkologiczne św. Krzysztofa w Warszawie, dr hab. Maciej Stawny, prof. UM, Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu, mgr farm. Justyna Zamarska, Szpital Uniwersytecki w Krakowie.

Konsultacja naukowa: prof. dr hab. Małgorzta Sznitowska -Katedra i Zakład Farmacji Stosowanej, Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego

Współpraca: dr hab. Witol Jamróz – Katedra Technologii Postaci Leku i Biofarmacji, Wydział Farmaceutyczny, Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum.

Książka zawiera definicji i podstawy prawne, które porządkują kompleksowo kompetencje, odpowiedzialność i obszar realizowanych czynności farmaceuty w pracowni żywienia pozajelitowego. Szczegółowo opisane są konstrukcje systemu zarządzania jakością, wraz z oceną ryzyka, organizacja przestrzeni pracowni, wyposażenie i kontrola przestrzeni pracy oraz wymagania dotyczące personelu fachowego i dokumentacji związanej z procesem sporządzania. W książce przedstawiono ogólne zasady sporządzania mieszanin do żywienia pozajelitowego, postępowanie w przypadku przygotowania mieszanin w przemysłowych workach wielokomorowych, sporządzanie mieszanin z wykorzystaniem automatycznych mieszalników czy biurety, a także opisano wyroby medyczne, zalecane i wykorzystywane w procesie sporządzania i podawania mieszanin. Finalnie w opracowaniu podjęto zagadnienie podaży leków pacjentom żywionym przez sztuczne dostępy do przewodu pokarmowego, opisując szczegółowo zasady postępowania w zakresie ich sporządzania i stosowania.

Wydawnictwo w sposób kompleksowy porządkuje informację o praktycznej organizacji pracy w procesie sporządzania żywienia klinicznego zgodnie z najwyższymi standardami właściwymi dla Dobrej Praktyki Wytwarzania.

Żywienie w chorobach skóry

Wyd. 1, format 15 × 21 cm, 260 stron, oprawa miękka, Wydawca PZWL Wydawnictwo Lekarskie

cena 104 zł – zapraszamy na stronę wydawcy www.pzwl.pl

 

Redakcja naukowa: Anna Zalewska-Janowska, Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna

 

Publikacja w sposób kompleksowy porusza tematykę aktualnego spojrzenia na rolę diety w zdrowiu skóry. Zawarte w niej informacje zostały oparte na najnowszych badaniach naukowych oraz praktycznym doświadczeniu specjalistów w dziedzinie dermatologii oraz żywienia. Książka prowadzi czytelnika od podstawowej wiedzy na temat wpływu diety na dobrostan skóry i procesy jej starzenia, poprzez omówienie wybranych chorób skórnych, w których może ona wspierać proces leczenia aż do wskazówek dotyczących wsparcia psychologicznego w tych schorzeniach. Autorzy analizują również wpływ żywienia na procesy patologiczne w skórze oraz mechanizmy immunologiczne, które odgrywają kluczową rolę w rozwoju chorób dermatologicznych. W niniejszej monografii autorzy skupili się na chorobach skóry, w których zarówno rola diety jest uznaną metodą interwencji stosowaną od lat np. zapalenie opryszczkowe skóry, jak i takich, w których była dotąd niedocenianym aspektem terapii. Okazuje się jednak, że w niektórych przypadkach interwencje żywieniowe mogą wpływać na ich przebieg, jak ma to miejsce w przypadku trądziku, w innych zmiana diety może służyć jako jeden z elementów profilaktyki, na przykład w raku skóry czy w procesach jej starzenia. Nierzadko choroba dermatologiczna może być powiązana ze schorzeniem ogólnoustrojowym, a zmiana sposobu żywienia może poprawiać wyniki leczenia, jak w przypadku łuszczycy. Wiadomo także, że niektóre leki stosowane w dermatologii, takie jak glikokortykosteroidy, zwiększają ryzyko innych chorób, a odpowiednia dietoterapia może pomóc ograniczyć znacząco ich rozwój oraz zminimalizować niektóre skutki uboczne.

Dzięki tej książce specjaliści będą mieli możliwość lepszego zrozumienia wpływu diety na zdrowie tego największego widocznego dla otoczenia organu ciała człowieka oraz wykorzystania zdobytej wiedzy w praktyce klinicznej.

Publikację dedykujemy wszystkim zajmującym się żywieniem i dietetyką, specjalistom z zakresu ochrony zdrowia, lekarzom, pielęgniarkom i kosmetologom. Może też stanowić ciekawe źródło informacji dla studentów różnych kierunków związanych z dietetyką, żywieniem człowieka czy medycyną i naukami o zdrowiu, oraz pacjentom – tak aby znaleźli wstępne wskazówki do zmiany diety i wspomożenia procesu leczenia swojej choroby.

Recenzenci:

prof. dr hab. n. med Mariola Marchlewicz

dr hab. n. med. Ewa Lange, prof. SGGW

Dietetyka w chirurgii bariatrycznej

Wyd. 1, format 15 × 23,5 cm, 660 stron, oprawa miękka, Wydawca PZWL Wydawnictwo Lekarskie

cena 184 zł – zapraszamy na stronę wydawcy www.pzwl.pl

 

Autorzy: Iwona Boniecka, Wojciech Lisik

 

Książka „Dietetyka w chirurgii bariatrycznej” dotyczy dynamicznie rozwijającej się, zarówno w Polsce jak i zagranicą, dziedziny medycyny, oraz ważnego zagadnienia zdrowia publicznego czyli stale rosnącej częstości otyłości i jej powikłań  oraz nowoczesnych i skutecznych metod jej leczenia jakimi są operacje bariatryczne. Publikacja stanowi kompleksowy przegląd zagadnień z zakresu chirurgii bariatrycznej: od problematyki otyłości i związanych z nią zaburzeń metabolicznych, poprzez rodzaje operacji bariatrycznych, ich wady i zalety, po dokładny opis postępowania dietetycznego, będącego kluczowym elementem okresu pooperacyjnego. Jest jedyną tego typu pozycją na rynku wydawniczym, podsumowującą aktualne informacje oraz międzynarodowe wytyczne, a także ukazującą doświadczenia znakomitych specjalistów w tej dziedzinie w Polsce.

Książka może być przydatna dla wielodyscyplinarnych zespołów sprawujących opiekę nad pacjentem bariatrycznym, m.in. dietetyków, fizjoterapeutów, psychologów, jak również dla lekarzy rodzinnych, pod opieką których często pozostają osoby po operacjach bariatrycznych.

Recenzenci:

Prof. dr hab. n. med. Andrzej Budzyński

Prof. dr hab. n.med. Monika Proczko-Stępniak

Żywienie pacjenta z SMA

Wyd. 1, format 14,8 × 21 cm, 90 stron, oprawa miękka, Wydawca Media-Press sp. z o.o.

cena 50 zł – zapraszamy na stronę wydawcy www.standardy.pl

 

Redaktorzy wydania: prof. dr hab. n. med. Katarzyna Kotulska, dr n. o zdr. Magdaleny Milewskiej, prof. dr hab. n. med. Piotr Socha, dr n. społ. Ewa Winnicka,

 

„Oddajemy w Państwa ręce pierwsze wydanie poradnika: „Żywienie pacjenta z SMA”. To publikacja pionierska – nie tylko w skali naszego kraju.
Jako autorzy staraliśmy się przygotować kompendium wiedzy niezbędnej do zrozumienia problemów z żywieniem, jakich mogą doświadczać pacjenci chorujący na rdzeniowy zanik mięśni (ang. spinal muscular atrophy, SMA).
Chcieliśmy w ten sposób umożliwić poruszanie się w tym obszarze wiedzy(…).
W poradniku staraliśmy się zawrzeć takie informacje, które z jednej strony stanowią wiedzę uniwersalną, z drugiej zaś są w stanie uchwycić specyfikę trudności w żywieniu pacjentów z SMA (…).
Treść poradnika nie wyczerpuje zagadnienia żywienia pacjentów z SMA, ale wskazuje zakres potrzebnej wiedzy i konieczność zaangażowania różnych specjalistów, a także definiuje podstawowe problemy kliniczne.
Mamy nadzieję, że po lekturze będą Państwo wiedzieli, czy nurtujące pytanie należy zadać neurologowi, gastroenterologowi, neurologopedzie, czy też dietetykowi klinicznemu.”

Spis Treści:
1. Rdzeniowy zanik mięśni – Katarzyna Kotulska
2. Problemy przewodu pokarmowego – Piotr Socha
3. Problemy z jedzeniem i połykaniem – Ewa Winnicka
4. Problemy żywieniowe – Magdalena Milewska
5. Współzależność poszczególnych elementów terapii żywieniowej – Ewa Winnicka, Magdalena Milewska
6. Ocena jedzenia i pojenia doustnego pacjentów z chorobą nerwowo-mięśniową – Ewa Winnicka, Magdalena Milewska
7. Kwestionariusz połykania „SYDNEY” (SSQ)
8. Siatki centylowe masy, wysokości ciała i BMI dla dziewcząt i chłopców wg OLA+OLAF

Żywienie Kliniczne. Praktyczne zagadnienia. Tom I - II

Wyd. 1, format 17,6 × 25 cm, Tom I: 216 stron, Tom II: 256 stron, oprawa twarda, Wydawca Media-Press sp. z o.o.

cena 198 zł – zapraszamy na stronę wydawcy www.czelej.com.pl

 

Pod redakcją: Sylwii Małgorzewicz

Prof. dr hab. n. med.  Sylwia Małgorzewicz

Kierownik Katedry Żywienia Klinicznego Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego
lekarz specjalista chorób wewnętrznych, nefrolog

 

„Żywienie kliniczne. Praktyczne zagadnienia” to obowiązkowa pozycja, poruszająca aktualne problemy żywienia klinicznego dla studentów kierunków medycznych, lekarzy praktyków, jak i pacjentów i ich rodzin w warunkach domowych.

Autorzy monografii w szerokim zakresie ukazują zagadnienia kluczowe w prawidłowym i właściwym planowaniu leczenia żywieniowego u różnych grup i typów pacjentów, takie jak:

•    rola składników odżywczych,
•    bezpieczeństwo żywności i żywienia,
•    zalecenia żywieniowe,
•    zasady żywienia w wielu chorobach, m.in. dyslipidemii, chorobach nerek, cukrzycy, niewydolności serca, alergii i nietoleracjach pokarmowych, wybranych chorobach przewodu pokarmowego oraz w chorobach nowotworowych,
•    problemy żywienia dojelitowego i pozajelitowego, także w warunkach domowych.

Leczenie żywieniowe w onkologii.

Wyd. 1, format 15 × 23,5 cm, 80 stron, oprawa miękka, PZWL Wydawnictwo Lekarskie

cena 74 zł – zapraszamy na stronę wydawcy www.pzwl.pl

 

Redakcja naukowa: Prof Stanisław Kłęk

 

W gabinecie lekarza specjalisty to cykl publikacji przygotowanych przez specjalistów dla specjalistów, omawiający wybrane, najbardziej istotne zagadnienia, nowe trendy i innowacyjne terapie w danej dziedzinie medycyny. W tym i kolejnych tomach wybitni polscy specjaliści dzielą się wiedzą i doświadczeniem z praktyki klinicznej, przedstawiają najnowsze dokonania oraz aktualne rekomendacje i standardy w swoich dziedzinach, a także opisy najciekawszych przypadków wraz z omówieniem zasad postępowania diagnostycznego i terapeutycznego. Artykuły inspirują do poszerzania i aktualizowania wiedzy, dogłębnie analizują i wyczerpują poruszany temat.

Żywienie osób starszych. Rekomendacje Sekcji Dietetyki Medycznej POLSPEN

Wyd. 1, format 16,5 × 23,5 cm, 150 stron, oprawa miękka, PZWL Wydawnictwo Lekarskie

cena 94 zł – zapraszamy na stronę wydawcy www.pzwl.pl

 

Redakcja naukowa: dr hab n. o zdr. Dorota Szostak-Węgierek

     

    Transformacja demograficzna nie pozostawia żadnych wątpliwości, populacja ludzi starszych dynamicznie zwiększa się na całym świecie. Prognozuje się, iż w 2050 roku osoby w wieku 65 lat i więcej będą stanowiły nawet 30% polskiej populacji. Wy­musza to konieczność szerszego spojrzenia na tę grupę osób w kontekście wielochorobowości, wielolekowości, większego obciążenia czynnikami ryzyka niedożywienia, sarkopenii, a także zróżnicowanych potrzeb żywieniowych. Poniższe opracowanie systematyzuje wiedzę dotyczącą postępowania dietetycznego w grupie osób starszych w ujęciu wielodyscyplinarnym, stanowiąc źródło informacji dla wielu specjalistów sprawujących opiekę nad pacjentem geriatrycznym.

    Publikacja stanowi rekomendacje Sekcji Dietetyki Medycznej POLSPEN w zakresie żywienia osób starszych w której zostały uwzględnione najnowsze wyniki badań w opisywanej dziedzinie, a także aktualne zalecenia towarzystw naukowych.

    Michał Jankowski , Stanisław Kłęk - BIBLIOTEKA CHIRURGA ONKOLOGA TOM 15 TERAPIA ŻYWIENIOWA U CHORYCH OPEROWANYCH Z POWODU NOWOTWORÓW ZŁOŚLIWYCH

    Wyd. 1, format 15,2 × 23,2 cm, 216 stron, oprawa miękka, Wydawnictwo Via Medica

    cena 153 zł – zapraszamy na stronę wydawcy www.medicon.pl

     

    SPIS ROZDZIAŁÓW: Definicje i terminologia • Ogólne zasady leczenia żywieniowego • Rodzaje interwencji żywieniowych • Żywienie chorego w okresie okołooperacyjnym • Leczenie żywieniowe chorych chirurgicznych na oddziałach intensywnej terapii (OIT) • Żywienie chorych po zabiegu – zalecenia powypisowe • Żywienie kliniczne w opiece paliatywnej • Żywienie domowe • Żywienie w szczególnych sytuacjach klinicznych • Zabiegi operacyjne w kontekście problemów żywieniowych • Refundacja i finansowanie terapii żywieniowej

    The European Society for Clinical Nutrition and Metabolism (ESPEN), podając definicję niedożywienia, określa je jako stan wynikający z braku wchłaniania lub braku spożywania substancji żywieniowych, prowadzący do zmiany składu ciała, do upośledzenia fizycznej i mentalnej funkcji organizmu oraz wpływający niekorzystnie na wynik leczenia choroby podstawowej.

    Niedożywienie jest zatem chorobą całego ustroju, która może mieć wiele przyczyn: począwszy od głodzenia przez zaburzenia wchłaniania do chorób powodujących zaburzenia połykania. Szczególną formą tej patologii jest niedożywienie wywołane chorobą nowotworową.

    Uważa się, że około 80% chorych z chorobą nowotworową wykazuje cechy niedożywienia, co w konsekwencji ma wpływ na wyniki leczenia, zwłaszcza chirurgicznego. W licznych badaniach naukowych udowodniono, że niedożywienie stanowi niezależny czynnik ryzyka zwiększonej chorobowości, dłuższego pobytu w szpitalu, częstszych ponownych hospitalizacji i wydłużonego czasu rekonwalescencji. Wykazano również, że niedożywienie wiąże się z niższą jakością życia, większymi kosztami hospitalizacji i zwiększoną umieralnością.

    Dlatego postępowanie polegające na ocenie stanu odżywienia pacjenta chorego na nowotwór przy przyjęciu na oddział chirurgiczny oraz wczesne wdrożenie leczenia żywieniowego jest w pełni uzasadnione. Redaktorzy, dr Michał Jankowski i prof. Stanisław Kłęk, wraz z panelem zaproszonych ekspertów, w piętnastym tomie serii Biblioteki Chirurga Onkologa podejmują temat leczenia żywieniowego pacjentów onkologicznych. Jest to na polskim rynku wydawniczym unikatowa pozycja, z którą powinni się zapoznać lekarze onkolodzy każdej specjalności.

    Rekomendacje Polskiego Towarzystwa Medycyny Rodzinnej, Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu (POLSPEN) oraz Polskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego w zakresie diagnostyki i leczenia niedożywienia w gabinecie lekarza POZ

    Zalecenia dotyczące żywienia klinicznego u pacjentów z chorobą nowotworową.

    Autorzy: Mateusz Babicki, Agnieszka Mastalerz-Migas, Małgorzata Gałązka-Sobotka ,Przemysław Matras, Dorota Mańkowska-Wierzbicka

    Dostęp otwarty – zapraszamy na stronę: www.termedia.pl

    Leczenie żywieniowe w onkologii

    Onkologia w Praktyce Klinicznej – Edukacja | Tom 10, Nr 2 (2024) | Leczenie żywieniowe w onkologii.

    Zalecenia dotyczące żywienia klinicznego u pacjentów z chorobą nowotworową.

    Autorzy: Stanisław KłękAleksandra KapałaAgnieszka Surwiłło-SnarskaMałgorzata SzlendakMichał JankowskiWładysław JanuszewiczDorota Mańkowska-Wierzbicka.

    Dostęp otwarty – zapraszamy na stronę: www.journals.viamedica.pl

    SPIS ROZDZIAŁÓW:

    1 Wstęp i definicje 16 Żywienie pozajelitowe u chorych leczonych systemowo
    2 Definicje 17 Interwencja żywieniowa w trakcie radioterapii
    3 Kryteria rozpoznania niedożywienia i wskazania do leczenia żywieniowego 18 Żywienie dojelitowe u chorych poddanych radioterapii
    4 Ocena stanu odżywienia 19 Żywienie pozajelitowe u chorych poddanych radioterapii
    5 Zapotrzebowanie na składniki odżywcze 20 Dostępy żywieniowe: rodzaje, wybór dostępu, opieka
    6 Interwencja żywieniowa: pacjent chirurgiczny 21 Ogólne zasady żywienia dojelitowego
    7 Wskazania do leczenia żywieniowego 22 Żywienie pozajelitowe (dożylne)
    8 Okres przedoperacyjny 23 Powikłania
    9 Interwencja u pacjentów z dużym ryzykiem żywieniowym 24 Leki i suplementy antykachektyczne
    10 Wybór metody żywienia 25 Interwencja żywieniowa u pacjenta w trakcie opieki paliatywnej
    11 Pacjent w trakcie leczenia systemowego i radioterapii 26 Domowe żywienie dojelitowe i pozajelitowe
    12 Poradnictwo dietetyczne u pacjentów onkologicznych 27 Konflikt interesów
    13 Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego 28 Piśmiennictwo
    14 Interwencja żywieniowa w trakcie leczenia systemowego 29 Załącznik 1. Subiektywna globalna ocena stanu odżywienia (sga)
    15 Żywienie dojelitowe u chorych leczonych systemowo 30 Załącznik 2. Formularz przesiewowej oceny ryzyka związanego z niedożywieniem — NRS 2002

    Postępy żywienia Klinicznego

    Oficjalnym organem Towarzystwa są Postępy Żywienia Klinicznego, wydawane przez VIA MEDICA

    Wszystkie numery czasopisma dostępne są na stronie https://journals.viamedica.pl/postepy_zywienia_klinicznego/index

     

    Podstawy Leczenia Żywieniowego

    Najnowsza książka prof. nadzw. dr hab. Mikołaja Spodaryka  związana z tematyką leczenia żywieniowego: PODSTAWY LECZENIA ŻYWIENIOWEGO! Książka rekomendowana przez Polskie towarzystwo Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu.

    Katarzyna Matysiak-Luśnia ‒ ŻYWIENIE KRYTYCZNIE CHORYCH

    Wyd. 1, format 11,6 × 19,2 cm, 384 strony, oprawa miękka, Wydawnictwo Makmed

    cena 98 zł – zapraszamy na stronę wydawcy www.makmed.com.pl

     

    SPIS ROZDZIAŁÓW: Leczenie żywieniowe •  Wydatek energetyczny i metody jego pomiaru •  Żywienie dojelitowe • Żywienie pozajelitowe • Monitorowanie terapii żywieniowej na OIT • Żywienie podczas ciągłej terapii nerkozastępczej • Substancje immunomodulujące • Żywienie w fazie zdrowienia i rekonwalescencji • Zastosowanie doustnych suplementów diety na OIT • Zasady podawania leków przez sztuczne dostępy • Pacjent otyły ‒ żywienie w chorobie krytycznej • Żywienie w ciężkich chorobach wątroby • Zapalenie trzustki • Żywienie w COVID-19 • Żywienie na oddziale intensywnej terapii neurologicznej/neurochirurgicznej • Żywienie pacjenta paliatywnego na OIT

     

    Informacje zawarte w publikacji są wynikiem wieloletniej pracy i doświadczenia w leczeniu żywieniowym. Doświadczenie to znacznie wykracza poza intensywna terapię, dlatego też obecność chociażby rozdziału na temat doustnej suplementacji czy też syndromu post–ICU. Zbyt rzadko bowiem, skupiając się na „tu i teraz” i na, skądinąd podstawowym zadaniu intensywisty, czyli ratowaniu życia, zapominamy o tym, co potem, w jakim stanie i czy w ogóle chory będzie funkcjonować po wypisie z oddziału intensywnej terapii i ze szpitala.

    Dr n. med. Katarzyna Matysiak-Luśnia

     

    Autorka bardzo dokładnie przedstawia zasady żywienia doustnego, dojelitowego i pozajelitowego krytycznie chorych. Szczegółowo omawia stany kliniczne, z którymi musi poradzić sobie intensywista i do których musi dobrać właściwą interwencję żywieniową. Nie poprzestaje na prostym przedstawieniu zaleceń, bardzo dokładnie wyjaśnia podstawy merytoryczne terapii.

    Prof. dr hab. Stanisław Kłęk

    Żywienie pozajelitowe w domu. Podręcznik dla pacjentów
    Podstawy Żywienia Klinicznego - Edycja Czwarta
    Standardy Żywienia Dojelitowego i Pozajelitowego
    Nowy „ANEKS” wydany do „Standardów Żywienia Dojelitowego i Pozajelitowego"
    Produkty lecznicze, których nie należy kruszyć/dzielić
    Produkty lecznicze, których nie należy kruszyć/dzielić