KURS DLA OPIEKUNÓW MEDYCZNYCH, POZNAŃ, 31 maja 2025

Miejsce Kursu: HOTEL SHERATON ul. Bukowska 3/9, 60-809 Poznań

Opłata: 100,00 zł brutto,

PROGRAM

Szkolenie dla opiekunów medycznych „Rola opiekuna medycznego w procesie leczenia żywieniowego chorych”.

Szkolenie skierowane jest do opiekunów medycznych pracujących w szpitalach, zakładach pielęgnacyjno opiekuńczych, hospicjach.

Za udział w kursie przysługuje 21 punktów edukacyjnych.

 

Szkolenie 1 dniowe z certyfikatem POLSPEN.

 

Plan szkolenia

9:00-9:30 Rozpoczęcie Szkolenia: Dlaczego opiekun medyczny gra tak ważną rolę w leczeniu żywieniowym
Prowadzący: Dorota Mańkowska Wierzbicka (Prezes POLSPEN)

9:30-10:00 Niedożywienie związane z chorobą i jego wpływ na proces zdrowienia.
Prowadzący: Małgorzata Nartowicz (dietetyk)

10:00-10:30 Niedożywienie szpitalne – przyczyny, skutki i zapobieganie.
Prowadzący: Kasia Różycka (dietetyk)

10:30-11:00 Dieta szpitalna – słabe ogniwo procesu zdrowienia.
Prowadzący: Natalia Mogiłko (dietetyk)

11:00-11:30 Komunikacja z pacjentem – jeden z ważniejszych elementów przestrzegania zaleceń. Wykład nagrany.
Prowadzący: Agnieszka Dąbek (dietetyk, psycholog)

11:30-12:00 Leczenie żywieniowe – jakie mamy możliwości.
Prowadzący: Natalia Mogiłko (dietetyk)

12:00-12:10 Prezentacja Firmy Olimp
12:10-12:40 Przerwa
12:40-13:10 Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego – rodzaje i rola w leczeniu żywieniowym.
Prowadzący: Maja Czerwińska (dietetyk)

13:10-13:20 Prezentacja firmy Activlab
13:20-13:30 Prezentacja firmy Nutricia
13:30 – 14:00 Opieka nad dostępami do przewodu pokarmowego.
Prowadzący: Magdalena Sumlet (pielęgniarka)

14:00-14:30 Karmienie w dysfagii. Wykład nagrany.
Prowadzący: Magda Milewska (dietetyk)

14:30-14:40 Prezentacja firmy Fresenius
14:40-14:50 Prezentacja firmy Nestle
14:50 -15:10 Żywienie w przebiegu chorób przewlekłych: rany, demencja.
Prowadzący: Patrycja Przybylska (dietetyk)

15:10-15:20 Żywienie domowe jako kontynuacja żywienia w szpitalu
Prowadzący: Natalia Mogiłko (dietetyk)

15:20-15:40 Opis przypadku z uwzględnieniem roli opiekuna.
Prowadzący: Natalia Mogiłko (dietetyk)

15:45-16:00 Egzamin
16:00 Rozdanie certyfikatów, zakończenie szkolenia