KURS DLA OPIEKUNÓW MEDYCZNYCH, POZNAŃ, 31 maja 2025

Miejsce Kursu: HOTEL SHERATON ul. Bukowska 3/9, 60-809 Poznań

Opłata: 100,00 zł brutto,

PROGRAM

Szkolenie dla opiekunów medycznych „Rola opiekuna medycznego w procesie leczenia żywieniowego chorych”.

Szkolenie skierowane jest do opiekunów medycznych pracujących w szpitalach, zakładach pielęgnacyjno opiekuńczych, hospicjach.

 

Szkolenie 1 dniowe z certyfikatem POLSPEN.

 

Plan szkolenia

  • 9:00-9:30 Rozpoczęcie Szkolenia: Dlaczego Opiekun Medyczny Gra Tak Ważną Rolę w Leczeniu Żywieniowym

Prowadzący: Dorota Mańkowska Wierzbicka (Prezes POLSPEN)

9:30-10:00 Niedożywienie związane z chorobą i jego wpływ na proces zdrowienia.

Prowadzący: Małgorzata Nartowicz (dietetyk)

10:00-10:30 Niedożywienie szpitalne – przyczyny, skutki i zapobieganie.

Prowadzący: Kasia Różycka (dietetyk)

10:30-11:00 Dieta szpitalna – słabe ogniwo procesu zdrowienia.

Do uwzględnienia: jakość diety szpitalnej, regulacje prawne, przyczyny niskiej jakości diety.

Prowadzący: Natalia Mogiłko (dietetyk)

11:00-11:30 Komunikacja z pacjentem – jeden z ważniejszych elementów przestrzegania zaleceń. Wykład nagrany.

Prowadzący: Agnieszka Dąbek (dietetyk, psychodietetyk)

11:30-12:00 Leczenie żywieniowe – jakie mamy możliwości.

Prowadzący: Natalia Mogiłko (dietetyk)

12:00-12:30 Przerwa

12:30-13:00 Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego – rodzaje i rola w leczeniu żywieniowym.

Prowadzący: Maja Czerwińska (dietetyk)

13:00-13:15 Prezentacja firmy

13:15-13:30 Prezentacja firmy

13:30 – 14:00 Opieka nad dostępami do przewodu pokarmowego.

Prowadzący: Magdalena Sumlet (pielęgniarka)

14:00-14:30 Karmienie w dysfagii. Wykład nagrany.

Prowadzący: Magda Milewska (dietetyk)

14:30-14:45 Prezentacja firmy

14:45-15.00 Prezentacja firmy

15:00 -15:30 Żywienie w przebiegu chorób przewlekłych: rany, demencja, wentylacja domowa.

Prowadzący: w trakcie ustalania

15:30-16:00 Opis przypadku (z uwzględnieniem roli opiekuna).