Akademia Leczenia Żywieniowego

Drogie Koleżanki i Koledzy,

Jestem zaszczycony mogąc zaprosić Państwa do udziału w kolejnej edycji Akademii Leczenia Żywieniowego (ALŻ), tym razem w roku akademickim 2025/2026.

Będzie to już 12-sta edycja naszej zupełnie unikalnej inicjatywy szkoleniowej, jedynej w Polsce, w której mogą Państwo połączyć zajęcia teoretyczne z praktycznymi, spotkać najlepszych ekspertów z dziedziny leczenia żywieniowego, wymienić się doświadczeniami, przedyskutować sposoby diagnostyki i leczenia, a przy okazji miło spędzić czas.

Grono Wykładowców stale się poszerza, w tym roku do wszystkich Prelegentów lat poprzednich dołącza do nas mgr Marta Naczyk, która poprowadzi zajęcia z żywienia w sporcie.

Wzorem uprzednich lat Akademia będzie miała charakter stacjonarny w formie dwudniowych spotkań (sobota/niedziela) w Krakowie (osiem zjazdów) oraz jednego dnia zajęć praktycznych w Szpitalu Wielospecjalistycznym im. Stanley Dudrick’a w Skawinie.

Zajęcia będą realizowane od września 2025r. do kwietnia 2026r.
Pierwsza sesja Akademii odbędzie się 27-28.09.2025r.

Akademia kończy się uzyskaniem trzech zaświadczeń:

  • Dyplomu ukończenia Akademii
  • Certyfikatu ukończenia kursu pt. Żywienie pozajelitowe i dojelitowe w warunkach domowych
  • Certyfikat ukończenia kursu pt. Leczenie żywieniowe dla Członków Zespołów Żywieniowych.

Koszt udziału w Akademii rok akademicki 2025/2026 wynosi  9500,00  zł brutto (8500,00 zł brutto dla Członków POLSPEN)

Koszt udziału nie obejmuje noclegów oraz wyżywienia, w cenie wyłącznie  przerwy kawowe.

Płatność może odbywać się w ratach – max 4 raty zgodnie z kalendarzem wpłat:

I rata do 31.10.2025
II rata do 31.12.2025
III rata do 31.03.2026
IV rata do 31.05.2026

 

W związku z tym, iż  do działalności Akademii potrzebujemy zebrać minimalną ilość uczestników (20 osób) prosimy nie dokonywać wpłat, do czasu gdy otrzymają  Państwo wiadomość (mailowo) o konieczności dokonania wpłaty.

W razie pytań zapraszamy do kontaktu pod adresem: akademia@polspen.pl a w sprawach płatności i faktur: biuro@polspen.pl

Zamieszony załącznik zawiera zakres tematyczny sesji wykładowych, może nieznacznie ulec zmianie.

Cele kształcenia

Celem Akademii Leczenia Żywieniowego (ALŻ) jest kształcenie specjalistów potrafiących skutecznie, zgodnie z zasadami medycyny opartej na faktach, wdrażać rozwiązania terapeutyczne do praktyki klinicznej stosując żywienie do- i pozajelitowe (żywienie kliniczne), tak aby zmniejszać liczbę powikłań wynikających z niedożywienia związanego z chorobą.

Program kursu został opracowany przez zespół ekspertów w zakresie żywienia dojelitowego i pozajelitowego Polskiego Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu (POLSPEN) oraz Szpitala Wielospecjalistycznego im. Stanley Dudricka w Skawinie.

Zajęcia umożliwiają zdobycie usystematyzowanej, interdyscyplinarnej wiedzy teoretycznej oraz praktycznej w zakresie żywienia klinicznego i metabolizmu.

Wykłady prezentują szeroką wiedzę na temat m.in. leczenia żywieniowego, żywienia dojelitowego i pozajelitowego, metod wpływania na procesy metaboliczne, żywienia specjalistycznego, znajomości produktów leczniczych stosowanych w żywieniu leczniczym, problematyki żywienia w warunkach domowych oraz opiece przewlekłej.

    Kurs jest ukierunkowany są na zdobycie umiejętności praktycznych. W trakcie realizowanych w warunkach szpitalnych zajęć praktyczno-klinicznych słuchacz pozna praktyczne aspekty żywienia klinicznego oraz zdobędzie umiejętności w zakresie m.in.:

    planowania interwencji żywieniowej – żywienia dojelitowego i pozajelitowego oraz późniejszego monitorowania leczenia

    realizowania żywienia drogą przewodu pokarmowego oraz dożylnego, rozpoznawania i leczenia powikłań

    prowadzenia bezpiecznego i skutecznego leczenia w warunkach szpitalnych i domowych

    Efekty kształcenia

    Absolwent Akademii po zakończeniu szkolenia będzie potrafił:

    • rozpoznawać niedożywienie, oceniać jego zaawansowanie i rodzaj (u pacjenta w oddziale szpitalnym oraz w warunkach opieki przewlekłej i ambulatoryjnych), rozpoznać niedożywienie szpitalne i jego uwarunkowania
    • oceniać skład ciała
    • ocenić stan odżywienia (w oparciu o badanie fizykalne, wywiad, skale Subjective Global Assessment (SGA), Nutritional Risk Screening 2002 (NRS 2002), Malnutrition Universal Screening Tool (MUST), badania antropometryczne i laboratoryjne)
    • ocenić prawidłowość żywienia oraz przeprowadzić pogłębioną ocenę stanu odżywienia w oparciu o metody kliniczne (kalorymetrię pośrednią i bioimpedancję)
    • sklasyfikować zaburzenia stanu odżywienia
    • ocenić zapotrzebowanie pacjenta na makroelementy, mikroelementy i wodę
    • stworzyć plan i program żywienia: zaplanować drogę podaży, ilości poszczególnych składników odżywczych (makro- i mikroelementów), czas i prędkość podaży
    • dokonać wyboru diety w zależności od wydolności trawienno-absorpcyjnej przewodu pokarmowego, jednostki chorobowej i możliwej drogi podaży (doustna, dożoładkowa, do jelita)
    • zaplanować i prowadzić żywienie dojelitowe dietami przemysłowymi (z uwzględnieniem immunomodulujących) we wszystkich aspektach: kwalifikacja (wskazania, przeciwwskazania), planowanie, wytworzenie dostępu, monitorowanie, rozpoznawanie powikłań i postępowanie w ich przypadku zgodnie ze standardam
    • zakwalifikować chorych do domowego żywienia dojelitowego: zna wskazania, przeciwwskazania i ograniczenia tej metody terapeutycznej
    • zaplanować żywienie pozajelitowe: drogą żył obwodowych i centralnych
    • przeprowadzić kwalifikację, określić odpowiedni dostęp, dobrać dietę pozajelitową (z uwzględnieniem poszczególnych jednostek chorobowych i zastosowaniem żywienia immunomodulującego) w szpitalu oraz warunkach domowych
    • monitorować, rozpoznawać powikłania (zarówno mechaniczne, septyczne, jak i metaboliczne) i postępować w ich przypadku zgodnie ze standardami prowadzenia żywienia pozajelitowego w szpitalu oraz w warunkach domowych
    • zaplanować, prowadzić i modyfikować leczenie żywieniowe krytycznie chorych (pacjentów na Oddziałach Intensywniej Opieki Medycznej) z uwzględnieniem modyfikacji zapotrzebowania (CRRT, ECMO, sedacja, choroba oparzeniowa)
    • prowadzić pacjentów w okresie okołooperacyjnym (nowoczesna płynoterapia, przygotowywanie pacjenta, niegłodzenie, wczesne uruchomienie)
    • zaplanować żywienie chorych chirurgicznych, w tym chorych po operacjach bariatrycznych
    • przeprowadzić interwencję żywieniową u chorych otyłych (zastosować farmakologiczne i chirurgiczne metody leczenia otyłości), dostosować interwencję do wymagań dietetycznych chorych po operacjach bariatrycznych
    • udzielić porady z zakresu żywienia w schorzeniach przewodu pokarmowego oraz wyjaśnić pacjentowi specyfikę zaburzeń metabolicznych w schorzeniach przewodu pokarmowego
    • dostosować postępowanie dietetyczne w chorobach: jamy ustnej, przełyku, żołądka, jelit (w tym w ostrej i przewlekłej fazie choroby zapalnej jelit, w celiakii, zespole jelita drażliwego), wątroby, trzustki (w tym w ostrym i przewlekłym zapaleniu)
    • diagnozować, rozpoznawać oraz leczyć żywieniowo zaburzenia w przebiegu cukrzycy, zespołu metabolicznego, zaburzeń gospodarki lipidowej, mukowiscydozy, chorób nerek
    • potrafi zaplanować odpowiedni profil posiłków dla chorego na cukrzycę typu 1 i 2, z uwzględnieniem patomechanizmu cukrzycy i jej metod leczenia (w tym dietą, lekami doustnymi oraz insuliną)
    • rozpoznać zespół wyniszczenia nowotworowego oraz wdrożyć działania niwelujące jego konsekwencje
    • zaplanować i przeprowadzić interwencję żywieniową w chorobie nowotworowej ze szczególnym uwzględnieniem nowotworów przewodu pokarmowego (dobrać drogę i rodzaj diety), monitorować żywienie, ze zwróceniem wyjątkowej uwagi na możliwość wystąpienia powikłań
    • zaplanować i przeprowadzić interwencję żywieniową w chorobach neurologicznych, w chorobach układu krążenia, w niedokrwistości, osteoporozie, chorobach tkanki łącznej i stawów
    • zaplanować, przeprowadzić i monitorować leczenie żywieniowe u noworodków, dzieci, młodzieży, kobiet w ciąży
    • udzielić porady dietetycznej i zaplanować dietę, a także stworzyć program dietetyczny dla najczęstszych schorzeń z zastosowaniem zasad poradnictwa dietetycznego
    • znaczenie żywienia oraz aktywności fizycznej w zapobieganiu chorobom dietozależnym, zna metody interpretacji badan biochemicznych
    • zaplanować dietę wegetariańską z uwzględnieniem zapotrzebowania na substancje odżywcze
    • zaplanować pracę oddziału / szpitala mającą na celu uniknięcie niedożywienia szpitalnego
    • przygotować niezbędne dokumenty dotyczące stanu odżywienia pacjenta oraz prowadzonego leczenia żywieniowego wymagane przepisami prawa
    • uczestniczyć w pracach Zespołu Leczenia Żywieniowego