KURS DLA OPIEKUNÓW MEDYCZNYCH, POZNAŃ, 31 maja 2025
Miejsce Kursu: HOTEL SHERATON ul. Bukowska 3/9, 60-809 Poznań
Opłata: 100,00 zł brutto,
PROGRAM
Szkolenie dla opiekunów medycznych „Rola opiekuna medycznego w procesie leczenia żywieniowego chorych”.
Szkolenie skierowane jest do opiekunów medycznych pracujących w szpitalach, zakładach pielęgnacyjno opiekuńczych, hospicjach.
Szkolenie 1 dniowe z certyfikatem POLSPEN.
Plan szkolenia
- 9:00-9:30 Rozpoczęcie Szkolenia: Dlaczego Opiekun Medyczny Gra Tak Ważną Rolę w Leczeniu Żywieniowym
Prowadzący: Dorota Mańkowska Wierzbicka (Prezes POLSPEN)
9:30-10:00 Niedożywienie związane z chorobą i jego wpływ na proces zdrowienia.
Prowadzący: Małgorzata Nartowicz (dietetyk)
10:00-10:30 Niedożywienie szpitalne – przyczyny, skutki i zapobieganie.
Prowadzący: Kasia Różycka (dietetyk)
10:30-11:00 Dieta szpitalna – słabe ogniwo procesu zdrowienia.
Do uwzględnienia: jakość diety szpitalnej, regulacje prawne, przyczyny niskiej jakości diety.
Prowadzący: Natalia Mogiłko (dietetyk)
11:00-11:30 Komunikacja z pacjentem – jeden z ważniejszych elementów przestrzegania zaleceń. Wykład nagrany.
Prowadzący: Agnieszka Dąbek (dietetyk, psychodietetyk)
11:30-12:00 Leczenie żywieniowe – jakie mamy możliwości.
Prowadzący: Natalia Mogiłko (dietetyk)
12:00-12:30 Przerwa
12:30-13:00 Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego – rodzaje i rola w leczeniu żywieniowym.
Prowadzący: Maja Czerwińska (dietetyk)
13:00-13:15 Prezentacja firmy
13:15-13:30 Prezentacja firmy
13:30 – 14:00 Opieka nad dostępami do przewodu pokarmowego.
Prowadzący: Magdalena Sumlet (pielęgniarka)
14:00-14:30 Karmienie w dysfagii. Wykład nagrany.
Prowadzący: Magda Milewska (dietetyk)
14:30-14:45 Prezentacja firmy
14:45-15.00 Prezentacja firmy
15:00 -15:30 Żywienie w przebiegu chorób przewlekłych: rany, demencja, wentylacja domowa.
Prowadzący: w trakcie ustalania
15:30-16:00 Opis przypadku (z uwzględnieniem roli opiekuna).