Publikacje

Postępy żywienia Klinicznego

Oficjalnym organem Towarzystwa są Postępy Żywienia Klinicznego, wydawane przez VIA MEDICA

Wszystkie numery czasopisma dostępne są na stronie https://journals.viamedica.pl/postepy_zywienia_klinicznego/index

 

Podstawy Leczenia Żywieniowego

Najnowsza książka prof. nadzw. dr hab. Mikołaja Spodaryka  związana z tematyką leczenia żywieniowego: PODSTAWY LECZENIA ŻYWIENIOWEGO! Książka rekomendowana przez Polskie towarzystwo Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu.

Katarzyna Matysiak-Luśnia ‒ ŻYWIENIE KRYTYCZNIE CHORYCH

Wyd. 1, format 11,6 × 19,2 cm, 384 strony, oprawa miękka, Wydawnictwo Makmed

cena 98 zł – zapraszamy na stronę wydawcy www.makmed.com.pl

 

SPIS ROZDZIAŁÓW: Leczenie żywieniowe •  Wydatek energetyczny i metody jego pomiaru •  Żywienie dojelitowe • Żywienie pozajelitowe • Monitorowanie terapii żywieniowej na OIT • Żywienie podczas ciągłej terapii nerkozastępczej • Substancje immunomodulujące • Żywienie w fazie zdrowienia i rekonwalescencji • Zastosowanie doustnych suplementów diety na OIT • Zasady podawania leków przez sztuczne dostępy • Pacjent otyły ‒ żywienie w chorobie krytycznej • Żywienie w ciężkich chorobach wątroby • Zapalenie trzustki • Żywienie w COVID-19 • Żywienie na oddziale intensywnej terapii neurologicznej/neurochirurgicznej • Żywienie pacjenta paliatywnego na OIT

 

Informacje zawarte w publikacji są wynikiem wieloletniej pracy i doświadczenia w leczeniu żywieniowym. Doświadczenie to znacznie wykracza poza intensywna terapię, dlatego też obecność chociażby rozdziału na temat doustnej suplementacji czy też syndromu post–ICU. Zbyt rzadko bowiem, skupiając się na „tu i teraz” i na, skądinąd podstawowym zadaniu intensywisty, czyli ratowaniu życia, zapominamy o tym, co potem, w jakim stanie i czy w ogóle chory będzie funkcjonować po wypisie z oddziału intensywnej terapii i ze szpitala.

Dr n. med. Katarzyna Matysiak-Luśnia

 

Autorka bardzo dokładnie przedstawia zasady żywienia doustnego, dojelitowego i pozajelitowego krytycznie chorych. Szczegółowo omawia stany kliniczne, z którymi musi poradzić sobie intensywista i do których musi dobrać właściwą interwencję żywieniową. Nie poprzestaje na prostym przedstawieniu zaleceń, bardzo dokładnie wyjaśnia podstawy merytoryczne terapii.

Prof. dr hab. Stanisław Kłęk

Żywienie pozajelitowe w domu. Podręcznik dla pacjentów
Podstawy Żywienia Klinicznego - Edycja Czwarta
Standardy Żywienia Dojelitowego i Pozajelitowego
Nowy „ANEKS” wydany do „Standardów Żywienia Dojelitowego i Pozajelitowego"
Produkty lecznicze, których nie należy kruszyć/dzielić
Produkty lecznicze, których nie należy kruszyć/dzielić