Szanowni Państwo,

poniżej przedstawiam podsumowanie i podziękowania z czerwcowego spotkania w ramach Programu Szpital Dobrej Praktyki Żywienia Klinicznego.
Trwa okres wakacji, życzę zatem Wszystkim jak najwięcej pozytywnych, wakacyjnych  wrażeń, dobrego wypoczynku,  spokojnych i słonecznych dni.

Dr hab. n. med. Dorota Mańkowska- Wierzbicka – Prezes Towarzystwa

 

 

Szpital Dobrej Praktyki Żywienia Klinicznego
Od porządków w szerokim pryzmacie
do kreacji nowego, lepszego rozwiązania

 

Szanowni Państwo,

Na wstępie, pragniemy gorąco podziękować za Państwa udział w warsztatach kreatywnych, które odbyły się 23.06.2022 w Hotelu Nobu w Warszawie. Była to dla nas olbrzymia radość widząc, jak wiele osób pragnie podnieść standardy leczenia żywieniowego w Polsce i uczynić Program Szpital Dobrej Praktyki Żywienia Klinicznego lepszym.

Co z tego wynikło?
– fantastyczny dzień, pełen dobrej energii i mnóstwa inspiracji

Razem stworzyliśmy platformę wspólnego rozumienia sytuacji leczenia żywieniowego w Programie Leczenie Przez Żywienie. Zrobiliśmy to między innymi poprzez zapoznanie się z obserwacjami na podstawie wywiadów w szpitalach oraz  dzięki wspólnej dyskusji. Identyfikowaliśmy bariery i szukaliśmy trampolin do idealnego stanu Programu. Przede wszystkim, dzięki Państwa zaangażowaniu, doświadczeniu, a także spojrzeniu z perspektywy praktyków, udało się nam wspólnie szukać odpowiedzi na najważniejsze dla nas pytanie:

Jak zwiększyć liczbę pacjentów leczonych żywieniowo
w szpitalach, aby każdy pacjent wymagający
tego leczenia je otrzymał?

Pięć obszarów rozważań i baza proponowanych rozwiązań

Mamy nadzieję, że zidentyfikowane słabe i mocne strony aktualnego stanu Programu Leczenie przez Żywienie, to doskonały punkt wyjścia do opracowania propozycji zmian, które korzystnie wpłyną na jakość prowadzonego leczenia żywieniowego, pacjentów, którzy powinni je otrzymać, a także poszerzy liczbę osób, które będą pracować z Programem oraz zgodnie z  jego ideą.

Poniżej, dla przypomnienia, 5 obszarów wokół których skupiliśmy wszystkie swoje wysiłki w poszukiwaniu pomysłów i rozwiązań. Wraz z kolegami i koleżankami z Fresenius Kabi Polska postaramy się przygotować podsumowanie wszystkich zebranych propozycji i pozwolimy sobie do Państwa wrócić ze skompresowaną wersją, mając nadzieję, że będą nam Państwo towarzyszyć w dalszej drodze do ulepszania Programu Szpital Dobrej Praktyki Żywienia Klinicznego.

Nad czym się zastanawialiśmy?

  1. Co zrobić, aby w przestrzeni medialnej dotrzeć do pacjentów, personelu medycznego i dyrekcji?
  2. Jak zaangażować patronów, a przede wszystkim NFZ, MZ, aby wzmocnić pozycję LPŻ?
  3. Co zrobić, aby leczenie żywieniowe w edukacji było trendy?
  4. Jak zbudować strategię postępowania wobec kadry zarządzającej szpitali, aby każdy bił się o program LPŻ i był zaangażowany?
  5. Jak zbudować wartość współpracy żywieniowej w szpitalach (dietetyk-lekarz-farmaceuta-pielęgniarka), aby program LPŻ się rozwijał?

 

Pozdrawiamy Państwa serdecznie i pozostajemy w dalszym kontakcie,

W imieniu Działu Żywienia Klinicznego Fresenius Kabi Polska,
Tomasz Szwarc
oraz Organizatorzy spotkania