SPIS TREŚCI:
Streszczenia wystąpień:
- Dietetyka w praktyce – chory z cukrzycą typu 2 i chorobą niedokrwienną serca. 8
- Leczenie żywieniowe oparte o EBM z perspektywy dietetyka. 8
- Rola greliny w regulacji metabolizmu u osób z nadwagą lub otyłością. 9
- Metabolic response to trauma / surgery and relation of energy expenditure to severity of trauma. 9
- Nowelizacja norm żywienia. Co nowego w praktyce? 10
- Farmakokinetyka a żywienie dojelitowe w codziennej praktyce. 10
- Nutrition Support of Geriatric Surgical Patients. 11
- Grzybica przewodu pokarmowego u chorej żywionej dojelitowo przez zgłębnik nosowo - żołądkowy – opis przypadku. 12
- Stan odżywienia chorych na raka jelita grubego. 12
- Praktyczne możliwości żywienia dożylnego w Polsce. 13
- Zespół Parkinsonowski jako objaw niedożywienia po wieloodcinkowej resekcji jelita cienkiego i hemikolektomii z powodu choroby nowotworowej. 14
- Tolerancja karmienia doustnego u noworodków z ileostomią i kolostomią końcową. 15
- Analiza wpływu żywienia pozajelitowego na zapotrzebowanie i zasoby witaminy B1 w ustroju człowieka. 16
- Ocena wykorzystania obowiązkowego kwestionariusza oceny stanu odżywienia chorych hospitalizowanych. 17
- Tolerancja metaboliczna dożylnych mieszanin żywieniowych wzbogacanych w glutaminę i olej rybi vs mieszanin standardowych u pacjentów poddawanych przeszczepieniu komórek krwiotwórczych. 18
- Życie po wyleczeniu nowotworu złośliwego – główne problemy żywieniowe jako konsekwencje choroby i terapii. 19
- Emulsje tłuszczowe w długoterminowym żywieniu pozajelitowym. 19
- Optymalizacja żywienia pozajelitowego. 20
- Pharmaconutrition in the perioperative care. (Farmakożywienie w opiece okołooperacyjnej). 20
- Wspomagana laparoskopowo przez skórna endoskopowa gastrostomia u dzieci z ciężką skoliozą i związanym z nią przemieszczeniem trzewi. 21
- Raport z oceny stanu odżywienia chorych przyjmowanych do oddziałów SP CSK im. Prof. K. Gibińskiego, Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach. 21
- Wrodzone wady metabolizmu - doświadczenia własne z pracy dietetyka w szpitalu pediatrycznym. 22
- Rola terapii dietetycznej w prewencji niedożywienia u osób z przewlekłą chorobą nerek w okresie leczenia zachowawczego. 22
- Leczenie żywieniowe w leczeniu przetok przewodu pokarmowego. 23
- Konieczność stosowania żywienia pozajelitowego u pacjentki z rozpoznaną celiakią i powtarzającymi się epizodami tężyczki. 24
- Zakażenia u noworodków leczonych chirurgicznie. 25
- Ocena sposobu żywienia pacjentów w wybranych jednostkach lecznictwa zamkniętego na terenie województwa pomorskiego. 26
- Rzadkie wskazania do żywienia pozajelitowego u dzieci. 26
- Rola adipokin u pacjentów z przewlekłą chorobą nerek. 27
- Otyłość sarkopeniczna – nowy problem, ale czy tylko w geriatrii? 28
- Tworzenie i działanie zespołów żywieniowych. Realia pracy dietetyka w szpitalu. 29
- Nowe oblicze zaburzeń odżywiania: pregoreksja,
- diabulimia, ortoreksja - medialne fakty czy poważne zagrożenie? 29
- Ocena stanu odżywienia osób starszych zakwalifikowanych do operacji z powodu chorób układu sercowo-naczyniowego. 30
- Długoterminowa obserwacja wyników leczenia dietetycznego otyłości. 31
- Peroksydacja lipidów w mieszaninach AIO. 32
- Analiza parametrów czerwonokrwinkowych u pacjentów żywionych pozajelitowo i dojelitowo w pierwszych 6 miesiącach terapii. 33
- Lipidowe zapalenie płuc jako powikłanie stosowania diety ketogennej u 14-miesięcznego chłopca z lekooporną padaczką - opis przypadku. 34
- Ocena stanu odżywienia u ciężko chorych z zakażeniami, leczonych w oddziale intensywnej terapii. 35
- Wpływ niedożywienia na stężenie białek Bax, Bcl-2 i NF-қB u chorych operowanych z powodu raka trzustki – próba modulacji żywieniem. 36
- Wpływ stanu odżywienia i zakażeń na ekspresję genów wrodzonej odpowiedzi przeciwbakteryjnej. 37
- Zasadność utworzenia aptecznej pracowni żywienia pozajelitowego w szpitalu pediatrycznym – oszczędności
- związane z przygotowywaniem przez Aptekę mieszanin żywieniowych dla pacjentów leczonych w warunkach domowych. 38
- Interakcje leków z żywieniem pozajelitowym – problemy i zagrożenia. 39
- Analiza wektorów impedancji u ciężko chorych z zakażeniami. 40
- Eikozanoidy – istotne molekuły w sygnalizacji międzykomórkowej. 41
- Nutrition of the critically ill obese patient. 41
- Analiza wpływu leczenia onkologicznego na zmianę odczuwania smaku i sposobu żywienia u dzieci z chorobą nowotworową. 42
- Zaburzenia odżywiania u chorych z chorobą Alzheimera – co zmieni interwencja dietetyczna? 43
- Ocena stanu odżywienia chorych na raka głowy trzustki. 43
- Wybrane problemy żywienia dojelitowego i pozajelitowego na podstawie analizy ankiet wypełnionych
- przez uczestników X Ogólnopolskiej Konferencji Szkoleniowo-naukowej „Żywienie enteralne i parenteralne”. 44
- Pozajelitowe żywienie domowe pacjentów Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego – rola farmaceuty. 44