"POSTĘPY ŻYWIENIA KLINICZNEGO"


SPIS TREŚCI:

Rekomendacje

  • Rekomendacje Interdyscyplinarnego Zespołu Ekspertów w sprawie Standardów postępowania i procedur w zakładach opieki zdrowotnej w zakresie świadczeń pielęgnacyjnych i opiekuńczych – opieka długoterminowa, opieka paliatywna i hospicyjna oraz w domu chorego w przypadku żywienia dojelitowego i pozajelitowego w warunkach domowych

Sprawozdanie

  • Sprawozdanie z 1st ERAS Congress (5-7 października 2012, Cannes), 
    Krzysztof Figuła
  • Nutrition Education in Europe: A personal journey
    Alastair Forbes

 

Artykuły poglądowe, streszczenia

  • Rozwój choroby Alzheimera – rola czynników związanych z dietą
    Alzheimer’s disease development – the impending role of nutritional elements
    mgr Mariusz Jaworski, mgr Marzena Trojańczyk
  • Ekonomia zachowania prawidłowej masy ciała
    Economy of maintaining appropriate body mass
    dr n. med. Jolanta Anna Dardzińska, mgr Sylwia Bogdańska, 
    prof. dr hab. n. med. Wiesława Łysiak-Szydłowska, 
    dr hab. n. med. Sylwia Małgorzewicz

  • Analiza wartości odżywczych diety płynnej.
    Analysis of nutritional value of the hospital liquid diet.
    Aleksandra Kapała

WYTYCZNE ESPEN

  • Wytyczne ESPEN dotyczące żywienia pozajelitowego: Hepatologia.
    ESPEN Guidelines on Parenteral Nutrition: Hepatology.
    N.J.M. Cano, M. Aparicio, G. Brunori, J.J. Carrero, B. Cianciaruso,
    E. Fiaccadori, B. Lindholm, V. Teplan, D. Fouque, G. Guarnieri

Zamów numer ONLINE!

 


Partnerzy