"POSTĘPY ŻYWIENIA KLINICZNEGO"


SPIS TREŚCI:

Streszczenia wystąpień:
 

  • Dietetyka w praktyce – chory z cukrzycą typu 2 i chorobą niedokrwienną serca.  8
  • Leczenie żywieniowe oparte o EBM z perspektywy dietetyka.  8
  • Rola greliny w regulacji metabolizmu u osób z nadwagą lub otyłością.  9
  • Metabolic response to trauma / surgery and relation of energy expenditure to severity of trauma.  9
  • Nowelizacja norm żywienia. Co nowego w praktyce?  10
  • Farmakokinetyka a żywienie dojelitowe w codziennej praktyce.  10
  • Nutrition Support of Geriatric Surgical Patients.  11
  • Grzybica przewodu pokarmowego u chorej żywionej dojelitowo przez zgłębnik nosowo - żołądkowy – opis przypadku.  12
  • Stan odżywienia chorych na raka jelita grubego.  12
  • Praktyczne możliwości żywienia dożylnego w Polsce.  13
  • Zespół Parkinsonowski jako objaw niedożywienia po wieloodcinkowej resekcji jelita cienkiego i hemikolektomii z powodu choroby nowotworowej.  14
  • Tolerancja karmienia doustnego u noworodków z ileostomią i kolostomią końcową.  15
  • Analiza wpływu żywienia pozajelitowego na zapotrzebowanie i zasoby witaminy B1 w ustroju człowieka.  16
  • Ocena wykorzystania obowiązkowego kwestionariusza oceny stanu odżywienia chorych hospitalizowanych.  17
  • Tolerancja metaboliczna dożylnych mieszanin żywieniowych wzbogacanych w glutaminę i olej rybi vs mieszanin standardowych u pacjentów poddawanych przeszczepieniu komórek krwiotwórczych.  18
  • Życie po wyleczeniu nowotworu złośliwego – główne problemy żywieniowe jako konsekwencje choroby i terapii.  19
  • Emulsje tłuszczowe w długoterminowym żywieniu pozajelitowym.  19
  • Optymalizacja żywienia pozajelitowego.  20
  • Pharmaconutrition in the perioperative care. (Farmakożywienie w opiece okołooperacyjnej).  20
  • Wspomagana laparoskopowo przez skórna endoskopowa gastrostomia u dzieci z ciężką skoliozą i związanym z nią przemieszczeniem trzewi.  21
  • Raport z oceny stanu odżywienia chorych przyjmowanych do oddziałów SP CSK im. Prof. K. Gibińskiego, Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach.  21
  • Wrodzone wady metabolizmu - doświadczenia własne z pracy dietetyka w szpitalu pediatrycznym.  22
  • Rola terapii dietetycznej w prewencji niedożywienia u osób z przewlekłą chorobą nerek w okresie leczenia zachowawczego.  22
  • Leczenie żywieniowe w leczeniu przetok przewodu pokarmowego.  23
  • Konieczność stosowania żywienia pozajelitowego u pacjentki z rozpoznaną celiakią i powtarzającymi się epizodami tężyczki.  24
  • Zakażenia u noworodków leczonych chirurgicznie.  25
  • Ocena sposobu żywienia pacjentów w wybranych jednostkach lecznictwa zamkniętego na terenie województwa pomorskiego.  26
  • Rzadkie wskazania do żywienia pozajelitowego u dzieci.  26
  • Rola adipokin u pacjentów z przewlekłą chorobą nerek.  27
  • Otyłość sarkopeniczna – nowy problem, ale czy tylko w geriatrii?  28
  • Tworzenie i działanie zespołów żywieniowych. Realia pracy dietetyka w szpitalu.  29
  • Nowe oblicze zaburzeń odżywiania: pregoreksja,
  • diabulimia, ortoreksja - medialne fakty czy poważne zagrożenie?  29
  • Ocena stanu odżywienia osób starszych zakwalifikowanych do operacji z powodu chorób układu sercowo-naczyniowego.  30
  • Długoterminowa obserwacja wyników leczenia dietetycznego otyłości.  31
  • Peroksydacja lipidów w mieszaninach AIO.  32
  • Analiza parametrów czerwonokrwinkowych u pacjentów żywionych pozajelitowo i dojelitowo w pierwszych 6 miesiącach terapii.  33
  • Lipidowe zapalenie płuc jako powikłanie stosowania diety ketogennej u 14-miesięcznego chłopca z lekooporną padaczką - opis przypadku.  34
  • Ocena stanu odżywienia u ciężko chorych z zakażeniami, leczonych w oddziale intensywnej terapii.  35
  • Wpływ niedożywienia na stężenie białek Bax, Bcl-2 i NF-қB u chorych operowanych z powodu raka trzustki – próba modulacji żywieniem.  36
  • Wpływ stanu odżywienia i zakażeń na ekspresję genów wrodzonej odpowiedzi przeciwbakteryjnej.  37
  • Zasadność utworzenia aptecznej pracowni żywienia pozajelitowego w szpitalu pediatrycznym – oszczędności
  • związane z przygotowywaniem przez Aptekę mieszanin żywieniowych dla pacjentów leczonych w warunkach domowych.  38
  • Interakcje leków z żywieniem pozajelitowym – problemy i zagrożenia.  39
  • Analiza wektorów impedancji u ciężko chorych z zakażeniami.  40
  • Eikozanoidy – istotne molekuły w sygnalizacji międzykomórkowej.  41
  • Nutrition of the critically ill obese patient.  41
  • Analiza wpływu leczenia onkologicznego na zmianę odczuwania smaku i sposobu żywienia u dzieci z chorobą nowotworową.  42
  • Zaburzenia odżywiania u chorych z chorobą Alzheimera – co zmieni interwencja dietetyczna?  43
  • Ocena stanu odżywienia chorych na raka głowy trzustki.  43
  • Wybrane problemy żywienia dojelitowego i pozajelitowego na podstawie analizy ankiet wypełnionych
  • przez uczestników X Ogólnopolskiej Konferencji Szkoleniowo-naukowej „Żywienie enteralne i parenteralne”.  44
  • Pozajelitowe żywienie domowe pacjentów Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego – rola farmaceuty. 44

 Zamów numer ONLINE!


Partnerzy