Polspen

Polskie Towarzystwo Żywienia
Pozajelitowego, Dojelitowego
i metabolizmu

  • Strona Główna
  • O Towarzystwie
    • O nas
    • Władze PTŻPDiM
    • Statut PTŻPDiM
    • Aktualności
      • Poznań 16.05.2019 - Polska szkoła Żywienia i Metabolizmu Moduł I - rozpoczynamy kolejny cykl!
      • V Sympozjum Terapia Żywieniowa w Onkologii - Bydgoszcz, 8 lutego 2019
      • 41st ESPEN Congress
      • ESPEN Course on Clinical Nutrition and Metabolism 2019
      • Nutrition Day 2019
    • Informacje bieżące
      • Informacje bieżące - 19 Lutego 2019
      • Informacje bieżące - 2 Maja 2019
      • Informacje bieżące - 10 Stycznia 2019
      • Informacje bieżące - 17 Grudnia 2018
      • Informacje bieżące - 26 Listopada 2018
    • Multimedia
      • Polskie Radio - Odżywiony jak polski pacjent
      • Polskie Radio PR 1 - O walce z niedożywieniem
      • Walka z niedożywieniem
      • Polskie Radio PR1 - Audycja pt. Zagłodzić chorego
    • Przegląd prasy
      • Raka nie można zagłodzić!
      • Sukces Towarzystwa Estońskiego - pierwszy pacjent pozajelitowy w domu!
      • Odzew na LIST OTWARTY
      • Śmierć sześciolatka spowodowana wyniszczeniem
      • Doniesienia prasowe z ostatnich dni dotyczące problematyki niedożywienia i żywienia w szpitalach
  • Nasza działalność
    • Dla Lekarzy i Menedżerów
    • Jak ocenić stan odżywienia pacjentów w szpitalu
    • Walka z niedożywieniem
    • Preparaty i sprzęt do żywienia
    • Szpital Dobrej Praktyki Żywienia Klinicznego
    • Publikacje
      • Podstawy Leczenia Żywieniowego
      • Postępy żywienia Klinicznego
      • Żywienie pozajelitowe w domu. Podręcznik dla pacjentów
      • "Podstawy Żywienia Klinicznego" Edycja Czwarta
      • Standardy Żywienia Dojelitowego i Pozajelitowego
    • Kursy
      • Kurs LLL
    • Zjazdy POLSPEN
      • XXII Zjazd (29-30 maja 2020)
      • XXI Zjazd (13-15 czerwca 2019)
      • XX Zjazd (14-16 czerwca 2018)
    • Konferencje
      • VI Konferencja naukowo-szkoleniowa - Leczenie żywieniowe osób starszych i chorych przewlekle Gdynia 12.04.2014
      • Gdynia 05.04.2019 - Konferencja Naukowo-Szkoleniowa Żywienie kliniczne w praktyce
  • Dla Pacjentów
    • Żywienie pozajelitowe
    • Żywienie enteralne
    • Po co leczenie żywieniowe?
    • Kaniule i cewniki
    • Co to jest port?
    • Co to jest PEG?
    • Kontrola stanu Pacjenta
  • Sekcje
    • Sekcja Onkologii
    • Sekcja Dietetyki Medycznej
    • Sekcja Żywienia Domowego
    • Sekcja Paliatywna
  • Edukacja
    • POROZMAWIAJMY O ŻYWIENIU - "POLSPEN Talk"
    • Akademia Leczenia Żywieniowego
    • Szkoła Żywienia
    • Materiały edukacyjne
    • Szkolenia w ramach programu Leczenie przez Żywienie
  • Kontakt
    • Dane kotaktowe
    • Członkostwo
  • Strona Główna
  • O Towarzystwie
    • O nas
    • Władze PTŻPDiM
    • Aktualności
    • Informacje bieżące
    • Multimedia
    • Przegląd prasy
    • Statut PTŻPDiM
  • Nasza działalność
    • Publikacje
    • Kursy
    • Dla Lekarzy i Menedżerów
    • Zjazdy POLSPEN
    • Konferencje
    • Jak ocenić stan odżywienia pacjentów w szpitalu
    • Walka z niedożywieniem
    • Preparaty i sprzęt do żywienia
    • Szpital Dobrej Praktyki Żywienia Klinicznego
  • Dla Pacjentów
    • Żywienie pozajelitowe
    • Żywienie enteralne
    • Po co leczenie żywieniowe?
    • Kaniule i cewniki
    • Co to jest port?
    • Co to jest PEG?
    • Kontrola stanu Pacjenta
  • Sekcje
    • Sekcja Onkologii
    • Sekcja Dietetyki Medycznej
    • Sekcja Żywienia Domowego
    • Sekcja Paliatywna
  • Edukacja
    • POROZMAWIAJMY O ŻYWIENIU - "POLSPEN Talk"
    • Akademia Leczenia Żywieniowego
    • Szkoła Żywienia
    • Materiały edukacyjne
    • Szkolenia w ramach programu Leczenie przez Żywienie
  • Kontakt
    • Dane kotaktowe
    • Członkostwo
  • Strona Główna
  • Edukacja
  • Materiały edukacyjne
  • Materiały z kursów
  • POROZMAWIAJMY O ŻYWIENIU - "POLSPEN Talk"
    • 7 kwietnia 18.00 Stanisław Kłęk ‘COVID-19 a żywienie w chirurgii’
    • 8 kwiecień 18.00 - Marcin Folwarski - "Żywienie domowe w czasach COVID-19"
    • 10 kwietnia 15.30 - Stanisław Kłęk ‘COVID-19 a żywienie w chirurgii’
    • 10 kwietnia 16.00 - Agnieszka Surwiłło-Snarska ‘Stół Wielkanocny okiem dietetyka’
    • 9 kwiecień 18:00 - Mirosław Czuczwar ‘OIT: czy zmieniać zasady interwencji żywieniowej u pacjentów z COVID-19?
    • 14 kwietnia 18.00 - Aleksandra Kapała ‘Żywienie kliniczne w onkologii z epidemią w tle’
    • 15 kwietnia 18.00 - Paweł Kabata ‘SPN – uzupełniające żywienie pozajelitowe: dla kogo i dlaczego?’
    • 6 maja 18.00 – Hellin dos Santos (Prodiet, Brazylia): Special nutrients in Alzheimer Disease
    • 16 kwietnia 18.00 – Michał Jankowski ‘Co nowego w żywieniu w chirurgii onkologicznej?’
    • 22 kwietnia 18.00 – Tomasz Banasiewicz ‘Czy przewód pokarmowy lubi być bezrobotny?’
    • 23 kwietnia 18.00 – Mirosław Perliński ‘Groch z kapustą, czyli rzecz o serwatce’
    • 20 kwietnia 18.00 – Katarzyna Matysiak-Luśnia ‘Immunożywienie w OIT’
    • 7 maja 18.00 – Hellin dos Santos (Prodiet, Brazylia): Supplementation in cancer patients during oncologic treatment
  • Akademia Leczenia Żywieniowego
    • Cele kształcenia
    • Cele i efekty kształcenia
    • Materiały z zajęć
  • Szkoła Żywienia
    • O Polskiej Szkole Żywienia Klinicznego i Metabolizmu
    • Cele i Regulamin Szkoły
    • Działalność Szkoły
    • Certyfikaty Szkoły
    • Materiały szkoleniowe
  • Materiały edukacyjne
    • Porozmawiajmy o żywieniu - "POLSPEN Talk"
    • Wytyczne ESPEN
    • Materiały z kursów
    • Techniki zakładania PEG
  • Szkolenia w ramach programu Leczenie przez Żywienie

Materiały z kursów

Kurs Zespołów Żywieniowych - październik 2020

Zasady bezpiecznego przygotowywania mieszanin. Rola farmaceuty w zespole żywieniowym - Magdalena Piętka

I - Wskazania do żywienia dojelitowego. Podstawy wyboru diet. Systemy podaży diet dojelitowych (bolus, wlew ciągły, użycie pomp). - Ryszard Choruz

II - Wskazania do żywienia dojelitowego. Podstawy wyboru diet. Systemy podaży diet dojelitowych (bolus, wlew ciągły, użycie pomp). - Ryszard Choruz

REALIZACJAI ZAPOBIEGANIE  POWIKŁANIOM ŻYWIENIA POZAJELITOWEGO - Kinga Szczepanek

Niedożywienie - występowanie, przyczyny, następstwa. Ocena stanu odżywienia.Planowanie interwencji żywieniowej: wybór drogi leczenia, określenie zapotrzebowania. Rozliczanie procedur żywieniowych, dokumentacja, współpraca z NFZ. - Stanisław Kłęk

DOSTĘP DO UKŁADU NACZYNIOWEGO W ŻYWIENIU POZAJELITOWYM - Kinga Szczepanek

OPIEKA NAD DOSTĘPEM DO PRZEWODU POKARMOWEGO - Magdalena Sumlet

OPIEKA NAD PACJENTEM Z CENTRALNYM DOSTĘPEM NACZYNIOWYM - Magdalena Sumlet

 

Partnerzy

Copyright © 2010-2021 PTŻPDiM

|Polityka prywatności
Kontakt|Created by BM Production